Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Помоћница министра науке, технолошког развоја и иновација присуствовала трећој сесији научног симпозијума у Вухану

06. Децембар 2023.

Фото: НИТРА

Др Марина Соковић, помоћница министра науке, технолошког развоја и иновација и директор САИГЕа, проф. Виктор Недовић, присуствовали су четвртој конференцији ПАНДА алијансе у Шангају где се били присутни научници из 17 земаља, укључујући НР Кину, Р. Србију и земље југоисточне Европе, као и представници УНЕСКОа земаља југоисточне Азије

Представнци УНЕСКОа указали су на значај сарадње са ПАНДА асоцијацијом на пољу науке, технолошког развоја и иновација, нарочито у области здраља, безбедности хране и лекова.

У организацији Института за индустријске иновације и развој Вухан (ВХИИД), Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ Универзитета у Београду (ИБИСС), Института од националног значаја за Републику С и Шангајског института Материа Медика при Кинеској академији наука, симпозијум је окупио стручњаке из индустрије и научнике из научних организација из Народне Републике Кине и земаља југоисточне Европе, укључујући Србију, Мађарску, Бугарску, Северну Македонију, Грчку и Албанију. Такође су присуствовали представници Алијансе националних и међународних научних организација за регионе Појаса и пута и партнери који раде са Институтом за индустријске иновације и развој Вухан на истраживању међународних путева и модела иновација.

Такође, одржан је састанак директорке ВХИИД, др Ли Шилинг, амбасадорке Републике Србије у Кини, госпође Маје Стефановић, помоћнице министра др Марине Соковић, и директора САИГЕа, проф. Виктора Недовића, на којем је презентована сарадња минситарства, као и БИО4 кампус, као и бенефиције које ће овај кампус омогћити научницима, иноваторима и привредницима не само у Србији, него и шире у региону.

Др Соковић и проф. Недовић представили су рад министарства на трећој сесији Донгху научног симпозијума у Вухану. Том приликом, присутни званичници позвали су на интензивнију међународну сарадњу на пољу технолошких иновација, како би се подржао развој иницијативе Појас и пут.

Др Марина Соковић, помоц́ница министра науке, технолошког развоја и иновација, рекла је да Кина и Србија имају историју сарадње и пријатељства која датира више од једног века и да ће ова сарадња наставити да се проширује.

„Иако долазимо из различитих култура, можемо да успоставимо ближе везе путем научне размене, посета и других ресурса у области науке и технологије“, рекла је она.

„Радујемо се чвршћој сарадњи са институтом из Вухана како бисмо боље истражили путеве и методе за промовисање технологија и комерцијализацију достигнућа, као и за континуирано ширење обима научне и технолошке сарадње“, додала је др Соковић.

Проф. Недовић представио је пројекат трансформације института у Србији, као и остале компоненте САИГЕ пројекта које су повезане са Фондом за науку и Фондом за иновациону делатност.

Током симпозијума, договорено је да се оснује центар који ће окупити стручњаке из области откривања нових лекова на бази природних производа, где ће све три научне институције промовисати своје резултате, пројекте и радити на мобилности истраживача и студената. Заснован на Заједничкој лабораторији за природне производе и нове лекове између СИММа и ИБИССа, нови Центар је основан да истражи потенцијале механизама сарадње у области науке, технолошког развоја и иновација користећи предности које имају ВХИИД, ИБИСС и шангајска Материа Медика.

Центар за природне производе и откриће нових лекова може да се похвали снажним истраживачким и развојним тимом са богатим искуством, водећом платформом за научне иновације и прагматичном и стабилном стратегијом истраживања и развоја производа, рекао је проф. Је Јанг, секретар партије и заменик шефа Шангајског института Материа Медика у Кинеској академији наука.

На основу кинеско-српске заједничке лабораторије, центар ће се фокусирати на хроничне болести, новонастале вирусне заразне болести и борбу против механизама резистенције на антибиотике како би континуирано култивисао и инкубирао резултате истраживачких пројеката у сарадњи Кине и Србије.

Галерија
Погледајте још вести