Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Мултилатерални програми сарадње

Програмима мултилатералне научне сарадње институције Републике Србије учествују у европским и другим међународним научним програмима.

Актуелне информације:

COST инфо дан

Онлајн COST (The European Cooperation in Science and Technology) инфо дан ће се одржати 27.03.2024. у циљу информисања научне заједнице о начинима за укључење у постојеће и подношењу пријава за нове COST акције. Посебан акценат ће бити на презентацији могућности и предностима које младим истраживачима пружа учешће у COST програму.

COST инфо дан је отворен за заинтересоване из свих научних области, а агенда и регистрација за догађај су доступни на линку

https://www.cost.eu/cost-events/online-cost-info-day-2024/

Јавни позив за доделу грантова за путовања у оквиру Хоризонт Европа програма

Пројекат NCP_WIDERA.NET је трогодишња акција координације и подршке коју финансира Европска комисија са циљем да се оснажи мрежа Националних контакт особа (НЦП) за хоризонталну активност Оквирног програма Хоризонт Европа – Ширење учешћа и јачање Европског истраживачког простора (Widening Participation and Strengthening the European Research Area).

Текст конкурса

Одобрени пројекти мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону за период 2023-2025. година

Изборни састанак из Позива за предлоге пројеката за период 2023-2025. година, у оквиру Програма мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону, са представницима: Аустријског савезног министарства за просвету, науку и истраживање, Министарства просвете, омладине и спорта Чешке Републике, Министарства просвете, науке, истраживања и спорта Словачке Републикe, Француског министарства за високо образовање и истраживање, Министарства науке и технолошког развоја Црне Горе и Бугарског научног фонда, одржан је у Бечу и Београду, 16. јуна 2023. године.

Евидентирано је да се у дунавској мрежи на Позив пријавило 43 административно коректних, од 55 укупно пријављених мултилатералних предлога пројеката, који су евалуарани на основу критеријума утврђеним Програмом. Током састанка је усаглашена и закључена листа од укупно 24 најбоље оцењена пројекта за финансирање, од којих је 12 пројеката са учешћем српских научноистраживачких организација. Реализација одобрених пројеката у свим земљама учесницама Позива, према националним процедурама финансирања, предвиђена је у периоду од јула 2023. до јуна 2025. године.

Током састанка договорено је да се наредни Позив за предлоге пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону, објави у јесен 2024. године. Очекује се да се број земаља дунавског региона учесница у Позиву, као и других заинтересованих земаља повећа.

Листа одобрених пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону са српским учешћем за 2023-2025. годину

Протокол Трећег изборног састанка из Програма мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону:

Контакт особа за информације:
Снежана Омић
Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције
Немањина 22-26
Телефон: 011 3616589
Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

 • 9 актуелних програма мултилатералне сарадње

 • 413 пројеката из србије финансирано у периоду 2013-2020. У оквиру хоризонт програма

Хоризонт Европа

Хоризонт Европа је оквирни програм Еуропске уније за финасирање истраживања и иновације за период од 2021. до 2027. године. Надовезујући се на успехе и постигнућа претходног програмског циклуса-Хоризонт 2020, Хоризонт Европа има за циљ достизање научне изврсности, решавање глобалних изазова и индустријску модернизацију, уз усаглашене истраживачке напоре и иновације, засноване на принципима отворене науке и партнерства.

Структура Програма заснива се на три стуба:

 • Изврсна наука,
 • Глобални изазови и европска индустријска конкурентност
 • Иновативна Европа

Хоризонтални део структуре Програма чине две компоненте:

 • Ширења изврсности и учешћа и Реформа
 • Јачање европског система истраживања и иновација

Министарство просвете Републике Србије је институција надлежна за координацију учешћа у Програму.

Активности у конзорцијумима Европске истраживачке инфраструктуре

CESSDA ERIC

Cарадња са Европским конзорцијумом дигиталних архива у друштвеним наукама – CESSDA ERIC (Consortium of European Social Science Data Archive) правно је заснована на уговору између Министарства просвете Републике Србије и CESSDA ERIC-а. На основу уговора Република Србија је постала чланица ове европске истраживачке инфраструктуре, а Институт економских наука, кроз Дата центар Србија за друштвене науке, пружалац услуга на националном нивоу.

ESS ERIC

Република Србија се прикључила Евопском друштвеном устраживању Европског конзорцијума истраживачких инфраструктура (European Research Infrastructure Consortium –European Social Survey) 2018. године као чланица посматрач у највећем истраживачком конзорцијуму који броји 30 земаља из Европе које учествују у раду Европског друштеног истраживања (ЕДИ) и које спроводе истраживања сваке друге године.

Потписивањем акта о приступању и на основу одобрења Европске комисије, 31. марта 2022. године, Република Србија је постала пуноправни члан Европског друштвеног истраживања.

CERIC ERIC

CERIC је велики научни конзорцијум који финансира Европска комисија који је основан у јуну 2014. године, и сада обухвата акцелераторске изворе светлости у Трсту и Кракову, нуклеарни реактор у Будимпешти, акцелераторско постројење у Загребу, ФАМУ, и четири специјализоване лабораторије у Грацу, Прагу, Букурешту и Љубљани.

DARIAH ERIC

Србија је пуноправна чланица у Европској дигиталној истраживачкој инфраструктури за област уметности и хуманистичких наука – DARIAH ERIC

Еурека програм

ЕУРЕКА је европска међувладина иницијатива, у којој Република Србија активно учествује као пуноправна чланица од 2002. године и у којој је до данас, успешно завршено 109 пројеката са српским учешћем.

У ЕУРЕКА иницијативи, поред 41 пуноправне земље чланице (27 земаља ЕУ, Северна Македонија, Исланд, Израел, Монако, Црна Гора, Норвешка, Русија, Сан Марино, Швајцарска, Турска, Украјина и Велика Британија), учествују и: Албанија и Босна и Херцеговина са својим информативним пунктовима, Јужна Кореја као земља партнер и Аргентина, Канада, Јужна Африка и Чиле, као придружене чланице. Свака од наведених земаља има своју националну процедуру и програмску шему финансирања по којима финансира национално учешће у међународним ЕУРЕКА истраживачко-развојним пројектима. Информације о ЕУРЕКА програму и пројектима доступне су на линку: https://www.eurekanetwork.org/

Основни програмски принцип ЕУРЕКА иницијативе подразумева да организације-реализатори пројекта из свих земаља–учесница слободно одлучују о формулисању, реализацији и финансирању ЕUREKA пројекта. ЕУРЕКА бренд може добити пројекат који испуњава следеће међународне услове:

 • да има цивилну намену;
 • да се реализује кроз учешће најмање две независне партнерске организације-реализатора, из најмање две земаље чланице ЕУРЕКА иницијативе;
 • крајњи циљ пројекта мора бити развој новог или побољшаног производа, технологије или услуге;
 • да је руковођен потребама привреде.

На основу Меморандуму о разумевању између ЕУРЕКА Секретаријата и земаља чланица ЕУРЕКА иницијативе потписаног дана 28.02.2002. године (”Memorandum of Understanding on the EUREKA Secretariat between Members of EUREKA”), којим је Република Србија постала пуноправна чланица ЕУРЕКА ПРОГРАМА, а у складу са Регулаторним корпусом ЕУРЕКЕ договореним током Мадридске министарске конференције одржане 30. јуна 2017. године, 9. априла 2021. године, закључен је Акт о условима и начину финансирања реализације националних пројеката одобрених у оквиру ЕУРЕКА програма.

Програмска шема финансирања: као и националне процедуре за финансирање и подршку реализације међународних ЕУРЕКА пројеката у Републици Србији утврђене су

pdfАктом о условима и начину финансирања реализације националних пројеката одобрених у оквиру ЕУРЕКА програма

Актуелне информације:

Објављен ЈАВНИ ПОЗИВ за финансирање ЕУРЕКА пројеката за 2024. годину

Контакт особа за информације:
Снежана Омић
Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције
Немањина 22-26
Тел: 011 3616589
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

COST програм

COST програм је међувладин оквир који омогућава истраживачима да успоставе интердисциплинарне истраживачке мреже у Европи и шире. Програм финансира организовање конференција, састанака, школа за обуку, кратке научне размене и друге умрежене активности у широком спектру научних тема. Кроз своје акције (мрежне пројекте) COST омогућава повећање мобилности истраживача широм Европе, подстиче успостављање научне изврсности и смањење јаза између земаља различитог интензитета научног и технолошког развоја. Акције трају четири године и отворене су за све истраживаче, без обзира на степен каријере и земље из које долазе (тренутно је 38 земаља чланица и Израел као придружена чланица).

СР Југославија је постала пуноправни члан COST-а на 144 састанку Комитета високих представника (Committee of Senior Officials – CSO) јуна 2001. године. Организациона структура програма је промењена у септембру 2013. године када је дошло до реорганизације и формирања новог управљачког тела под називом COST асоцијација, док је саветодавно тело названо COST научни комитет. Свака земља чланица овог програма номинује своје представнике у COST асоцијацији.

Програмска шема финансирања: Свака земља чланица може на иницијативу неке од својих научно-истраживачких институција предложити нову COST акцијау току отворених позива за предлагање нових COST акција који се расписују на сваких 9 месеци. У том случају неопходно је да поменута институција обезбеди подршку још најмање 4 земље, како би се предлог акције уопште могао и разматрати. Приступање научно-истраживачком пројекту овог програма – COST Акцији се остварује потписивањем Меморандума о разумевању (Memorandum of Understanding –MOU), који у форми административног уговора потписују Владе, односно овлашћене институције Влада земаља чланица.

Поред предлагања нових COST акција, учешће у овом програму могуће је и прикључивањем већ постојећим COST акцијама.

Информације о COST програму и пројектима доступне су на националном сајту: http://mail.ipb.ac.rs/~ncc-serbia/

Актуелне информације:

Списак нових COST Акција одобрених за финансирање

COST info dan
Onlajn COST (The European Cooperation in Science and Technology) info dan će se održati 27.03.2024. u cilju informisanja naučne zajednice o načinima za uključenje u postojeće i podnošenju prijava za nove COST akcije. Poseban akcenat će biti na prezentaciji mogućnosti i prednostima koje mladim istraživačima pruža učešće u COST programu.
COST info dan je otvoren za zainteresovane iz svih naučnih oblasti, a agenda i registracija za događaj su dostupni na linku
https://www.cost.eu/cost-events/online-cost-info-day-2024/

Контакт особе за информације:

Национални COST координатор
Др Зоран Мијић
Институт за физику у Београду
Прегревица 118, 11080 Београд
Тел: 011 3713-134;
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Представник Републике Србије у Научном комитету COST програма:
Проф. др Виктор Недовић,
Министарство просвете
Немањина 22-26
11000 Београд
Република Србија
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Телефон: 011 3631 755

Члан Комитета високих представника COST програма
Жељка Дукић
Министарство науке, технолошког развоја и иновација
Немањина 22-26
11000 Београд
Р. Србија
Телефон: 011 3616 529
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Члан Комитета високих представника COST програма
Др Братислав Маринковић
Институт за физику у Београду
Прегревица 118, 11080 Београд
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Европска организација за нуклеарна истраживања

Европска организација за нуклеарна истраживања-ЦЕРН

Европска организација за нуклеарнеа истраживања, позната по скраћеном називу ЦЕРН, основана је 29. септембра 1954. године. Међу 12 западно-европских држава оснивача ЦЕРН-а, налазила се и Федеративна Република Југославија, која је 1961. године затражила иступање из ове организације. Да не би били изгубљени сви контакти, наша некадашња држава је тада добила статус посматрача и научници из бивше Југославије су наставили активно да сарађују са ЦЕРН-ом. Као правна наследница бивше Југославије, Србија је први пут као самостална држава званично успоставила дипломатске контакте са ЦЕРН-ом 1995. године.

Србија се поново званично повезала са ЦЕРН-ом 2001. године потписивањем Споразума о научној и техничкој сарадњи и постала придружени члан.

Једногласном одлуком Савет ЦЕРН-а је 13. децембра 2018. године одобрио пријем Србије у пуноправно чланство, а 23. априла 2019. године свечано је подигнута српска застава у присуству високих представника Репубилке Србије испред зграде ЦЕРН-а.

ЦЕРН блиско сарађује са Универзитетом у Београду, Физичким факултетом и Института за физику у Земуну, а тренутно српски истраживачи, инжењери и специјалисти учествују у четири врсте дугогодишњих организованих истраживачких: на два главна међународна експеримента у физици честица ATLAS и CMS , на акцелератору LHC, као и у експериментима ACE и NA61. Тимови српских истраживача су такође активни и у оквиру експеримената у области нуклеарне физике на инсталацијама ISOLDE, као и у оквиру пројекта GRID computing.

Мање групе истраживача укључене су у одређене међународне експерименте, а једна од њих је група истраживача који су ангажована на експеримену SHINE61 у области физике високих енергија. Број сарадника из Србије у наведеним истраживачким тимовима варира, али је за сада углавном видљив тренд пораста.

У блиској сардањи са ЦЕРН-ом покренут је ˮВерокиоˮ центар (симболично назван по италијанском ренесансном вајару и сликару Андреу дел Верокиу (1435 – 1488) у Институту за физику. Овај центра посвећен је развоју и трансферу напредних технологија. Очекује се да ће активности у области физике и високе технологије у значајној мери створити услове за унапређење привреде у Србији, а истовремено представљаће место окупљања најбољих студената и научника, како из Србије, тако и из целог света.

Чланство у ЦЕРН−у доноси различите погодности представницима привредних субјеката који се баве биотехнологијом, биомедицином, индустријским технологијама као и другим интердисциплинарним областима. Једна од значајнијих активности ЦЕРН-а је посвећена образовању и тренингу кадрова, а посебна пажња је усмерена на образовање ђака основних и средњих школа, њихових наставника, као и студената универзитета.

Обједињени институт за нуклеарна истраживања

Обједињени институт за нуклеарна истраживања (Joint Institute for nuclear research - JINR), је међународна међувладина научноистраживачка организација основана 1956. године.  Tренутно, Институт обухвата 16 држава чланица и 5 држава које су придружене чланице.

Након дугорочног периода сарадње између Oбједињеног института за нуклеарна истраживања (ОИНИ) у Дубни са институтима и универзитетима Републике Србије, у Дубни је 20. априла 2007. године, потписан Споразум о придруживању Републике Србије OИНИ-у којим је Србија добила статус придружене чланице. На основу овог Споразума, једини регулаторни орган за сарадњу између ОИНИ и Србије је Заједнички координациони комитет Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Управе ОИНИ, који је до сада одржао 9 заседања.

На Петом заседању овог Комитета које је одржано 17.10.2019.год. у Дубни, потписанa су документа:

 • Мапа пута сарадње између Mинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Обједињеног института за нуклеарна истраживања као и
 • Меморандум о сарадњи између ОИНИ, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Привредне коморе Србије

у циљу омогућавања дугорочних услова за рад српских научника у ОИНИ.

Фулбрајт програм академске размене

Mеморандум о разумевању између Министарства просвете Републике Србије и Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду о Фулбрајт програму академске размене je потписан 14. априла 2015. године, у Београду.

До сада je, у сарадњи са Министарством, реализованo  седам конкурса за полазнике Фулбрајт програма почев од школске 2016/2017. године.

Шема финансирања

Удео Министарства у овом програму је $50,000 на годишњем нивоу, а Сједињене маеричке државе обезбеђују од $180.000 до $270.000 годишње за следеће програме:

 • Fulbright Visiting Scholars из Србије
 • U.S. Fulbright Scholars
 • U.S. Fulbright Students
 • U.S. Fulbright English Teaching Assistants (ETAs)
 • Fulbright Foreign Student
SAF€RA иницијатива

SAF€RA иницијатива за заједничко програмирање и финансирање унапређења истраживања о индустријској безбедности je међународна иницијатива настала након завршетка пројекта Процена ризика у индустријској безбедности Европске истраживачке мреже за координацију у области индустријске безбедности – SAF€RA / ERA-NET on industrial safety који је финансиран из средстава Седмог оквирног програма Европске комисије, у ком је Република Србија активно учествовала од Потписивања Меморандума о заједничком разумевању 2013. године, а затим на основу Уговора деветнаест (19) институција чланица, потписаног 2018. године.

Програмска шема финансирања

Процедуре за финансирање и подршку реализације међународних SAF€RA пројеката у Републици Србији утврђене су поменутим Уговором. Број пројеката који ће бити финансирани током двогодишње реализације, којим износом и тему позива дефинише свака институција чланица пре објављивања сваког заједничког јавног позива.

До сада су финансирана три (3) мултилатерална пројекта са учешћем научноистраживачке институције из Србије, на основу пет (5) јавних позива на којима смо учествовали.

Актуелне информације

Све информације у вези са начином подношења предлога пројеката, као и потребне обрасце, можете пронаћи на веб-сајтовима:

Контакт особа за информације:
Милица Голубовић Тасевска
Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције
тел: + 381 11 36 16 529
e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Програми сарадње у дунавском региону

Одобрени пројекти мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону за период 2023-2025. година

Изборни састанак из Позива за предлоге пројеката за период 2023-2025. година, у оквиру Програма мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону, са представницима: Аустријског савезног министарства за просвету, науку и истраживање, Министарства просвете, омладине и спорта Чешке Републике, Министарства просвете, науке, истраживања и спорта Словачке Републикe, Француског министарства за високо образовање и истраживање, Министарства науке и технолошког развоја Црне Горе и Бугарског научног фонда, одржан је у Бечу и Београду, 16. јуна 2023. године.

Евидентирано је да се у дунавској мрежи на Позив пријавило 43 административно коректних, од 55 укупно пријављених мултилатералних предлога пројеката, који су евалуарани на основу критеријума утврђеним Програмом. Током састанка је усаглашена и закључена листа од укупно 24 најбоље оцењена пројекта за финансирање, од којих је 12 пројеката са учешћем српских научноистраживачких организација. Реализација одобрених пројеката у свим земљама учесницама Позива, према националним процедурама финансирања, предвиђена је у периоду од јула 2023. до јуна 2025. године.

Током састанка договорено је да се наредни Позив за предлоге пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону, објави у јесен 2024. године. Очекује се да се број земаља дунавског региона учесница у Позиву, као и других заинтересованих земаља повећа.

Листа одобрених пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону са српским учешћем за 2023-2025. годину

Протокол Трећег изборног састанка из Програма мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону:

 

Програми за финансирање мултилатералне научне и технолошке сарадње у Дунавском региону

Уважавајући Стратегију ЕУ за Подунавље, као и пратећи Акциони план, на основу Програма за финансирање пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону, који је закључен 15. јула 2016. године, између Министарства просвете Републике Србије, Аустријског савезног министарства за науку, истраживање и економију, Министарства просвете, омладине и спорта Чешке Републике и Министарства просвете, науке, истраживања и спорта Словачке Републикe. остварена је научна и технолошка сарадња кроз укупно 11 финансираних пројеката са српским учешћем (од укупно 19 одобрених) из Јавног позива за 2017-2018. годину и 12 одобрених пројеката са српском учешћем (од 20) из Јавног позива за период 2020-2022. година, у коме је поред наведених земаља учествовала и Француска.

Програм за финансирање пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у Дунавском региону (линк)

Амандман Програма за финансирање пројеката мултилатералне научне и технолошке сарадње у Дунавском региону (линк)

Програмска шема финансирања: Реализација одобрених мултилатералних пројеката, утврђена је Програмом и Позивом за подношење пријава за заједничке пројекте који се реализују, за сваку од земаља учесница у Програму.

Република Србија, учешће српских истраживача у одобреним пројектима финансира у укупним износима приказаним у следећој тебели:

 

Број земаља учесница Финансирање по пројекту (финансирање по пројектној години)
 3  7,000.- EUR (3,500.- EUR по години)
 4  8,500.- EUR (4.250,- EUR по години)
 5  9,000.- EUR (4.500,- EUR по години)

 

Износ одобрених буџетских средстава се у оквиру цене пројекта утврђује као збир накнаде за:

 • путне трошкове искључиво у земље учеснице на пројекту, укључујући трошкове здравственог осигурања: и то до максимално 400 евра у динарској противвредности по путовању за српске истраживаче који путују у једну од наведених земаља;
 • трошкове смештаја: и то до 100 евра у динарској противвредности по дану за српске истраживаче који путују у једну од земаља учесница на пројекту, за кратке посете 1 до 14 дана или 1.400 евра у динарској противвредности месечно за дугорочне посете између 15 дана и 3 месеца

Актуелне информације: Позив за предлоге пројекта мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавском региону за 2023-2025. годину.

Контакт особа за информације:
Снежана Омић
Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције
Немањина 22-26
Телефон: 011 3616589
Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Програм за финансирање мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавској регији - BMBF

Програм за финансирање мултилатералне научне и технолошке сарадње у дунавској регији - BMBF

Правни основ: На основу „Протокола о имплементацији Јавног позива Савезног министарства за образовање и истраживање СР Немачке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја“, Република Србија је учествовала на Другом јавном позиву за достављање понуда у оквиру Стратегије Савезне владе СР Немачке за интернационализацију науке и истраживања под називом „Правила за финансирање такмичења за најбољу идеју за оснивање и развој иновативних мрежа за истраживање и развој са партнерима у подунавским земљама“.

На другом Јавном позиву је учествовало 14 земаља. Немачко савезно министарство за образовање и истраживање одобрило је 18 пројеката који ће бити финансирани. Министарство просвете кофинансирало је 6 пројеката са учешћем институција из Републике Србије: Институт за нуклеарне науке „Винча“, Шумарски факултет, Београд, Рударско-геолошки факултет, Београд и Факултет техничких наука, Нови Сад (3 пројекта). Реализација ових пројеката је завршена у јулу 2019. године. У току је кореспонденција са Савезним министарством за образовање и истраживање СР Немачке у вези са објављивањем новог јавног позива.

Циљ овог програма Савезног министарства за образовање и истраживање СР Немачке јесте да створи боље везе између националних и регионалних могућности за финансирање и искористи потенцијал Европске истраживачке области кроз подршку инфраструктури у домену истраживања, унапређивање стручности и интензивирање умрежавања оних који стварању знање, затим компанија и доносилаца одлука.

Актуелне информације: Јавни позив (линк)

Контакт особа за информације:
Милица Голубовић Тасевска
Сектор за међународну сарадњу и европске интеграције
Немањина 22-26
Телефон: +381 11 36 16 529
Е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.