Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Објављена прелиминарна листа за стипендије ”Доситеја” Фонда за младе таленте

02. Јуни 2023.

На седници Фонда за младе таленте утврђена је прелиминарна листа кандидата за стипендирање у оквиру Конкурса за стипендирање до 1050 најбољих студената завршне године основних академских и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република

Србија ѕа школску 2022/23. годину – Доситеја.

Кандидати су рангирани на основу просечних оцена и према образовно-научном пољу. Евентуалне жалбе на Листу прелиминарних резултата пријављени кандидати могу поднети у року од ТРИ радна дана од дана објављивања, најкасније до 7. јуна,  путем адресе електронске поште Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Осим прелиминарне листе, на истој седници, усвојена је и Одлука о повећању броја стипендија за основне академске и интегрисане академске студије за образовно – научно поље медицинских наука као и прерасподела стипендија за образовно - научнa пољa друштвено-хуманистичких наука, уметности и пољe интердисциплинарних, мултидисциплинарних и трансдисциплинарних студија. 

Наиме, након сумираних резултата закључено је да у случају увођења квота по научно – образовним пољима оне не могу бити директно пропорционалне уписним квотама, јер су у пољу медицинских наука доминантно заступљене интегрисане студије (у трајању од 5 или 6 година), те стога ови кандидати могу конкурисати само једном у предметном Конкурсу, док су у другим научно – образовним пољима интегрисане студије изузетно ретке, те ови кандидати могу конкурисати два пута.

Због тога је донета одлука да се за поменуту област удвоструче квоте, односно обезбеде додатнe 104 стипендиje које не би оштетиле кандидате из осталих научно – образовних поља.

С друге стране, слободна места за која је на основу прелиминарне листе јасно да ће преостати, биће преусмерена на поља уметности, друштвено-хуманистичких наука и поље интердисциплинарних, мултидисциплинарних и трансдисциплинарних студија, пропорционално броју недостајућих места.

Након објављивања Листе добитника стипендије по конкурсу, која ће званично бити објављена након истека рока за жалбе, кандидати ће од стране Фонда за младе таленте добити писану инструкцију о терминима закључења уговора и начину достављања оригиналне документације која је приложена уз електронску пријаву, ради провере веродостојности и исправности докумената.

Студенти који добију стипендију и закључе Уговор о стипендирању имају обавезу да по завршетку студија обаве плаћену стручну праксу у јавном сектору у трајању од минимум три, а максимум девет месеци. Више детаља о стручној пракси на сајту Фонда за младе таленте.

Погледајте још вести