Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Objavljena preliminarna lista za stipendije ”Dositeja” Fonda za mlade talente

02. Jun 2023.

Na sednici Fonda za mlade talente utvrđena je preliminarna lista kandidata za stipendiranje u okviru Konkursa za stipendiranje do 1050 najboljih studenata završne godine osnovnih akademskih i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika

Srbija ѕa školsku 2022/23. godinu – Dositeja.

Kandidati su rangirani na osnovu prosečnih ocena i prema obrazovno-naučnom polju. Eventualne žalbe na Listu preliminarnih rezultata prijavljeni kandidati mogu podneti u roku od TRI radna dana od dana objavljivanja, najkasnije do 7. juna,  putem adrese elektronske pošte Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli..

Osim preliminarne liste, na istoj sednici, usvojena je i Odluka o povećanju broja stipendija za osnovne akademske i integrisane akademske studije za obrazovno – naučno polje medicinskih nauka kao i preraspodela stipendija za obrazovno - naučna polja društveno-humanističkih nauka, umetnosti i polje interdisciplinarnih, multidisciplinarnih i transdisciplinarnih studija. 

Naime, nakon sumiranih rezultata zaključeno je da u slučaju uvođenja kvota po naučno – obrazovnim poljima one ne mogu biti direktno proporcionalne upisnim kvotama, jer su u polju medicinskih nauka dominantno zastupljene integrisane studije (u trajanju od 5 ili 6 godina), te stoga ovi kandidati mogu konkurisati samo jednom u predmetnom Konkursu, dok su u drugim naučno – obrazovnim poljima integrisane studije izuzetno retke, te ovi kandidati mogu konkurisati dva puta.

Zbog toga je doneta odluka da se za pomenutu oblast udvostruče kvote, odnosno obezbede dodatne 104 stipendije koje ne bi oštetile kandidate iz ostalih naučno – obrazovnih polja.

S druge strane, slobodna mesta za koja je na osnovu preliminarne liste jasno da će preostati, biće preusmerena na polja umetnosti, društveno-humanističkih nauka i polje interdisciplinarnih, multidisciplinarnih i transdisciplinarnih studija, proporcionalno broju nedostajućih mesta.

Nakon objavljivanja Liste dobitnika stipendije po konkursu, koja će zvanično biti objavljena nakon isteka roka za žalbe, kandidati će od strane Fonda za mlade talente dobiti pisanu instrukciju o terminima zaključenja ugovora i načinu dostavljanja originalne dokumentacije koja je priložena uz elektronsku prijavu, radi provere verodostojnosti i ispravnosti dokumenata.

Studenti koji dobiju stipendiju i zaključe Ugovor o stipendiranju imaju obavezu da po završetku studija obave plaćenu stručnu praksu u javnom sektoru u trajanju od minimum tri, a maksimum devet meseci. Više detalja o stručnoj praksi na sajtu Fonda za mlade talente.