Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

У Новом Саду отворена изложба графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције

08. Децембар 2023.

Фото: НИТРА

Јован Милић, посебни саветник министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, синоћ је у Новом Саду отворио изложбу графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције

Иначе, изложба носи симболични назив: „Silent talks to A and AI“. Аутор изложбе је проф.др Владимир Павловић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

„Изложба у Новом Саду за нас је посебан догађај, јер представља спој уметности, науке и технологије. Желимо да вам пружимо увид у фасцинантан свет графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције. Аутор ове изложбе довео нас је до тренутка када уметност сусреће напредне технологије“ – изјавио је Јован Милић, посебни саветник министарке науке, технолошког развоја и иновација и додао: „Назив изложбе "Silent talks to A and AI", носи дубоко симболично значење. Кроз графике, желимо започети разговор између уметности, науке и вештачке интелигенције. Ова изложба није само естетско искуство, она је покушај да истражимо скривене везе између различитих дисциплина и да заједно створимо ново схватање света око нас.“

Иначе, изложба у Новом Саду организована је као део великог мастеркласа посвећеног вештачкој интелигенцији.

„Изражавам велико задовољство будући да је НТП Нови Сад домаћин једног веома значајног догађаја, односно програма у организацији Института за вештачку интелигенцију са називом мастерклас, који обухвата унапређење знања и вештина, односно правних регулатива употребе вештачке интелигенције усмерене ка појединцима и друштву. Посебно ме радује да се први дан догађаја завршио изложбом графика, насталих уз помоћ вештачке интелигенције“ – изјавио је Небојша Дракулић, директор НТП Нови Сад.

Присутнима се обратио и аутор изложбе проф.др Владимир Павловић, али и Дубравко Ћулибрк, директор Института за вештачку интелигенцију.

Иначе, циљ ове изложбе је суочавање са све актуелнијом темом, као и испитивање скривених веза између науке, графичког дизајна и АИ технологија. Интегрални део изложбе је комуникација између аутора и ChatGPT-a у вези са коришћењем вештачке интелигенције у науци о синтеровању и графичком дизајну.

Први град у којем је изложба организована је био Ниш, а прво међународно приказивање изложба је доживела у октобру 2023. године, када је проф. Павловић отворио изложбу у Генералном конзулату Србије у Њујорку, где је такође одржао и посебно предавање.

Галерија
Погледајте још вести