Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Србија препозната као место за будући развој аутомобилске индустрије, поручила др Беговић на EV Days

15. Септембар 2023.

Фото: Нинамедиа

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић имала је видео обраћање на конференцији Electric Vehicle Days (EV Days), која се одржава на Новосадском сајму

Овај сајам и конференција окупљају на једном месту домаће стручњакe, као и пословне људе из индустрије аутомобила, али и свих пратећих областих битних за е-мобилност, од енергетике и саобраћаја, до планирања паметних градова.

Министарка је на почетку другог дана ове конференције путем видео поруке окупљенима испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација поручила да самим тим што је у Србији организован догађај на тему електричних возила, аутономних возила и вештачке интелигенције показује да Србија прати светске трендове и да је спремна да развија и примењује најновије технологије. “Електрична возила, аутономни аутомобили и вештачка интелигенција више нису будућност. Они су постали наша реалност и представљају темеље технолошке револуције у аутомобилској индустрији”, навела је др Беговић, додавши да је Србија свесна овог тренутка и да врло активно ради на заузимању водеће позиције у овој области.

“Интензивно радимо на усавршавању и повећавању инфраструктуре за електрична и хибридна возила. Кроз наше стратешке напоре, успели смо да привучемо инвестиције, о чему говори присуство веома значајних и великих компанија из ових области које су одлучиле да отворе истраживачко-развојне центре у нашој земљи”, навела је др Беговић.

“Србија наставља да улаже у науку, истраживање и развој, пружајући подршку свим појединцима који се налазе и у нашој академији, а и у проватним компанијама да развијају иновације. Само на тај начин, кроз заиста додату вредност коју наше идеје додају једном производу можемо да развијамо привреду у будућности”, истакла је др Беговић, подсетивши да је Србија прва држава у југоисточној Европи која је усвојила Стратегију за развој вештачке интелигенције, након чега је убрзо отворен и Институт за вештачку интелигенцију.

“Прошле године постале смо једна од 27 чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију и то говори колико су нове технологије важне Србији”, рекла је др Беговић и објаснила да су напори читаве Владе Републике Србије усмерени ка изградњи окружења које ће мотивисати људе да се баве развојем иновација.

“Снажна наука, посебно у СТЕМ областима даје нам јаку основу да можемо да постанемо лидери у овим областима. Такође, држава инвестира значајна средства у развој инфраструктуре, као што су Научно-технолошки паркови и Фонд за иновациону делатност, који представљају подршку како академији, тако и приватном сектору да развијају иновације. Желимо да дођемо до најбољих појединаца и створимо шансу за "паметне" инвестиције”, нагласила је др Беговић.

“Наша земља је отворена за инвеститоре, иноваторе и стручњаке из читавог света. Велики број пореских олакшица које је Влада Републике Србије усвојила су усмерене да мотивишу компаније да се баве истраживањем и развојем. Такође, са развојем технологије, мења се и правна регулатива. Овај напор Владе Републике Србије је резултирао у томе да Србија буде једна од пет земаља у Европи чија је влада издала дозволу за аутономна возила нивоа 3”, навела је др Беговић.

“Што се тиче великих и важних компанија у овим областима, њихово присуство на догађају попут EV Days говори колико је Србија препозната као место за будући развој аутомобилске индустрије и примену нових технологија у овим областима”, рекла је др Беговић.“Уз подршку читаве Владе Републике Србије, заједно са домаћим и страним партнерима, инвеститорима, иноваторима и стручњацима из различитих сектора, трудимо се да креирамо будућност у којој су електромобилност, аутономна возила и вештачка интелигенција део напретка и омогућавају технолошки развој и унапређење живота свих нас. Ово није само наша визија, већ треба да буде допринос Србије глобалној борби за одрживу и напредну будућност”, закључила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести