Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Србија по други пут почасни гост на ЦИФИТ-у у Кини, министарка др Беговић: "Покушавамо да изградимо Србију као земљу иновација која је препознала будућност"

07. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић део је српске делегације у Кини коју предводи потпредседница владе и министарка културе Маја Гојковић, а у делегацији су и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, као и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић

Током боравка делегације Републике Србије у Кини, наша земља ће по други пут бити почасни гост Интернационалног сајма инвестиција и трговине (ЦИФИТ) који се одржава у кинеском граду Сјамену и трајаће од 8. до 11. септембра, а процењује се да ће ову четвородневну манифестацију посетити више од 80.000 привредника из више од 100 земаља света.

Србија ће на сајму ЦИФИТ имати свој павиљон на коме ће, како је рекла министарка др Јелена Беговић, приказати међународној заједници неке од кључних пројеката који треба да укажу на будући развој Србије.

Министарка др Јелена Беговић је најавила да ће на ЦИФИТУ бити приказани планови за инвестиције за пројекат Expo који ће бити организован у Србији 2027. као и пројекат изградње БИО4 Кампуса у Београду.

"Отварамо сада пут и за инвестиције из приватног сектора директно у науку и очекује нас потписивање уговора о донацији једне кинеске компаније Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство за даљи развој Центра за секвенцирање генома и биоинформатику", рекла је др Беговић.

Према њеним речима, овакви пројекти показују да Србија стално ради на надградњи пројеката који су интересантни страним инвеститорима. То су како је објаснила, пројекти улагања у инфраструктуру која је везана за науку, научна истраживања, технолошки развој и иновације.

"Покушавамо да изградимо Србију као земљу иновација која је препознала будућност и шта је важно за будући развој наше земље", казала је др Беговић и нагласила да ће Србија наставити да улаже у науку, иновације и нове технологије.

Уочи почетка Међународног сајма инвестиција и трговине (ЦИФИТ), делегација Републике Србије се састала са партијским секретаром провинције Фуђијен Џоуом Зујиом, а фотографије са састанка можете погледати у галерији:

Галерија
Погледајте још вести