Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Представници НИТРА у посети Парку тамног небa у Мађарској

16. Април 2024.

Фото: НИТРА

Представници НИТРА предвођени државним секретаром Вукашином Гроздићем и део чланства Радне групе Министарства науке, технолошког развоја и иновација за изградњу Научно-рекреативног центра у Белом камену из Прокупља посетили су Мађарску како би се упознали са функционисањем и програмом рада Парка тамног неба Желиц, а посетили су и парк у оснивању Иланч у Бач Кишкуну

Чланови Радне групе су од директних оснивача првог парка тамног неба у Европи, професора др Золтана Колата и представника Желиц парка др Ласла Масонијам, који је уједно и руководилац опсерваторије, сазнали кораке који су били неопходни да се у првој деценији 20. века оснује Парк тамног неба са циљем превенције светлосног загађења и промоције природног окружења простора који имају природну таму и тиме услове за обезбеђивање биодиверзитета овог дела Мађарске и снажног утицаја на квалитет живота становништва околног простора и очување животне средине у целини.

Желиц парк тамног неба један је од три постојећа у Мађарској. Налази се у оквиру националног парка Дунав – Драва и представљен је као пионирски подухват стручњака који су уочили потребу за применом међународне иницијативе о очувању природне таме и превенцији светлосног загађења. У одређеном низу година, они су проналазили присталице у локалној и широј заједници, као и у институцијама које се на други начин баве заштићеним просторима. Становништву су на овај начин омогућили да употребом адекватног и квалитетног осветљења задовоље своје потребе, а да не утичу негативно на очување природних процеса живог света, као и на своје здравље.

Приликом промоције Парка тамног неба уочени су недостаци у информисаности и едукацији становништва о појмовима као што су природна тама, светлосно загађење, утицај светла на живот других живих бића и на могућност посматрања неба телескопима, како професионалним, тако и аматерским, што је временом освестило грађанство у правцу који наука, поред своје основне сврхе, пружа образовање у области научних достигнућа која имају примену у свакодневном животу.

Посета која је уследила након тога је парк у оснивању Иланч у жупанији Бач Кишкун, где је домаћин делегиацији био др Тибор Хегедиш. Делегација се упознала са радом на успостављању потребне регулативе и других услова за Парк тамног неба који је у усновању на широј тероторији града Баја.

Галерија
Погледајте још вести