Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Потврђен наставак сарадње Србије и Кине у науци

08. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић данас је са делегацијом Републике Србије дочекала председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга и учествовала на пленарном састанку делегација Републике Србије и Народне Републике Кине у Палати Србија

Министарка је такође потписала и три меморандума о разумевању са кинеским партнерима.

„Посета председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга је огромна част за нашу државу. Почаствована сам због тога што сам имала прилику да га дочекам, присуствујем састанцима кинеског председника Си Ђинпинга са председником Републике Србије Александром Вучићем”, истакла је др Беговић овом приликом.

Она је потписала три значајна меморандума који ће омогућити даљу сарадњу Републике Србије и Народне Републике Кине и то Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Кинеске националне свемирске управе о сарадњи у Међународној лунарној истраживачкој станици (ИЛРС), Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и Кинеске националне свемирске управе о сарадњи у области иновација у истраживању и коришћењу свемира у мирне сврхе и Меморандум о разумевању о сарадњи на ублажавању сиромаштва посредством науке и технологије између Министарства науке и технологије Владе Народне Републике Кине и Министарства науке, технолошког развоја и иновација и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије.

“Кинески народ био је са нама у најтежим моментима српске историје и ова посета представља потврду изузетних односа наше две државе. Пријатељство Републике Србије и Народне Републике Кине је ствар традиције и међусобне подршке која се негује деценијама. Република Србија јесте и увек ће бити партнер Кини и велико ми је задовољство што смо величанственим дочеком Си Ђинпинга то доказали“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

“Током наредне три године наши кинески пријатељи угостиће педесет наших научника, а позивају и чак три стотине српских студената на студије у Кину. Такође, иновације у новим технологијама, укључујући и вештачку интелигенцију, представљају велику шансу за даљи развој и јачање везе између наше две земље”, закључила је др Беговић.

Погледајте још вести