Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржана Конференција први Deep Tech отворени Дан науке 2024.

05. Април 2024.

Фото: НИТРА

Конференција први Deep Tech отворени Дан науке 2024., у форми сајамске изложбе, одржана је 5. априла 2024. године, на Факултету инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу

Конференцију су отворили и обратили се учесницима проректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Ранковић, декан Факултета инжењерских наука, проф. др Слободан Савић, декан Природно математичког факултета, проф. др Марија Станић, државни секретар, Министарства науке, технолошког развоја и иновација, проф. др Мирослав Трајановић, генерални директор компаније МАЈНД, Дарко Ђорић, координатор Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу, Немања Јовичић и председник организационог одбора Конференције проф. др Фатима Живић, са Факултета инжењерских наука, Универзитета у Крагујевцу.

Организатори Конференције, проф. др Фатима Живић и проф. др Ненад Грујовић, са Факултета инжењерских наука и проф. др Бобан Стојановић и проф. др Ана Капларевић Малишић са Природно математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, одржали су кратка уводна предавања везано за тему Конференције: Шта је Deep Tech, Адитивине технологије и иновације, Спиноф компаније – пут од истраживања до тржишта и Зашто је важна валидација истраживања код крајњег корисника. Панелисти у дебатном панелу „Стартапи да или не?“, др Весна Рашковић Депалов, ЕЕН Србија - БИНС, Нови Сад, др Невена Михаиловић, оснивач фирме ХербаЛаб козметика и научни сарадник у Институту за хемију Природно математичког факултета и координатор Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу, Немања Јовичић, дискутовали су са учесницима конференције комерцијализацију истраживања, интелектуална права својине, искуства и изазове оснивача стартапова и могућности Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу за подршку тимовима.

Своја истраживања и пројекте, у форми експоната, постера и виртуалних презентација, презентовало је више од 90 истраживачких група, укључујући два тима ђака из средњих школа и неколико студентских тимова, као и већи број компанија које сарађују са истраживачима Универзитета у Крагујевцу. Представљене су различите актуелне области истраживања. Конференцију је посетило је више од 500 посетилаца који су имали прилику да разговарају са истраживачима и успоставе контакте за даљу сарадњу, укључујући и студенте, као и посету већег броја ученика из три средње школе.

Конференцију први deep tech отворени Дан науке 2024. су заједнички организовали Факултет инжењерских наука и Природно математички факултет, Универзитета у Крагујевцу, као прву научну конференцију таквог концепта у Србији, са циљем промоције науке, истраживања, међусобног упознавања и умрежавања истраживача и истраживачких група и промоције науке студентима и ученицима средњих школа, па је ове прве године, највећи број истраживача био са Факултета инжењерских наука и Природно математичког факултета, али и са Филолошко уметничког факултета, Економског факултета, Факултета медицинских наука и Института за информационе технологије, Универзитета у Крагујевцу, поред већег броја учесника из компанија које активно сарађују са истраживачима са Универзитета у Крагујевцу на решавању реалних проблема.

Веома успешна научна Конференција, са учешћем већег броја младих истраживача и потенцијалних нових истраживача показала је да је нови концепт презентације научних радова одлично прихваћен од младих који су активно учествовали током одржавања целе Конференције. Посебан допринос Конференцији дало је учешће тима „Лего мускетари“ из Прве крагујевачке гимназије, шампиони програмирања Лего робота који су освојили прво место на финалу Лего лиге одржаном у Словенији и пласирали се за Отворено светско првенство које треба да буде одржано на Флориди.

Галерија
Погледајте још вести