Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан састанак са руководством компаније Startup Genome

15. Новембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић у Лисабону се састала са руководством компаније Startup Genome, која између осталог врши анализу стартап екосистема Републике Србије, а такође је присуствовала и отварању Startup Genome Ecosystem Leadership форума

Испред компаније Startup Genome састанку је присуствовао руководилац консалтинга за стратегију екосистема, Штефан Кустер, који је са делегацијом Републике Србије направио осврт на стање стартап екосистема у нашој земљи, али и глобално.

„Република Србија се на Startap Genome листи нашла на месту једне од 20 најперспективнијих држава када говоримо о стартап екосистемима у Европи. То значи да смо на добром путу и да инвестиције, различите пореске олакшице, помоћи и финансирања од стране државе дефинитивно дају резултате“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Један од предлога изнесених на састанку тиче се даље сарадње поводом организације заједничке манифестације у Београду, а у циљу унапређења српског стартап екосистема.

„Оно што је такође битно јесте да смо се договорили да 2024. године у Београду организујемо догађај где ће тема бити српски стартап екосистем кроз визуру Startap Genome-а. Циљ овакве манифестације јесте да видимо у ком се смеру креће српски стартап екосистем у поређењу са глобалним просеком. Startap Genome врши анализу 3,5 милиона стартапа на глобалном нивоу, што је једна велика база података и око 280 различитих екосистема је обухваћено овим анализама, па бисмо на тај начин видели како да се појача трансфер технологија из академије на реално тржиште“, навела је министарка др Беговић.

Др Јелена Беговић је истакла како је управо овакав трансфер технологија један од највећих глобалних изазова.

„Када причамо о тренутку преласка идеје из лабораторије на тржиште у виду нове услуге или производа, долазимо до једног од највећих изазова, не само у оквиру српског екосистема, него и глобално“, закључила је министарка др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести