Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан Дан науке и иновација у Сокобањи

06. Децембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарство науке, технолошког развоја и иновација наставило је своју иницијативу кроз национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација”, током којег се организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације

Одржан је шести по реду Дан науке и иновација у биоскопу Моравица у Сокобањи. Овом приликом, присутнима се обратила др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација и др Миодраг Николић, председник општине Сокобања. Такође, Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центaр за промоцију науке представили су све актуелне теме у области науке и иновација кроз свој панел на ком су говорили Милица Крстић, саветник за пројекте и програме Фонда за иновациону делатност, Соња Будиша Миленковић, менаџерка за међународну сарадњу Фонда за науку и Немања Јовановић, порески саветник.

„Данас се налазимо у Сокобањи, а повод је пројекат Министарства науке, технолошког развоја и иновација „Србија, земља науке, земља иновација“ током ког обилазимо градове У Републици Србији и представљамо своју визију о томе како ми видимо нашу земљу сада и убудуће. Комуницирамо са средњошколцима, са студентима, са грађанима и са приватним компанијама да бисмо им приказали шта то држава, односно, наше Министарство пружа као могућност за развој с једне стране науке, али са друге стране за развој предузетништва и развој иновација. Од Фонда за науку, Фонда за иновациону делатност до неких пореских олакшица које Влада Републике Србије донела како би оснажила истраживања и развој у приватном сектору“, рекла је министарка др Јелена Беговић и додала:

„Разговарала сам са једном групом средњошколаца, они имају визију једног еколошког парка, имају чак и бизнис модел са рециклажом, али желе да допринесу туризму кроз ојачавање свести о природи, о рециклирању, о зеленој планети. Ту су убацили и нека иновативна решења у ИТ-ју у виду програма, игрица за подизање свести најмлађих генерација и то је оно што ми желимо да урадимо – да дођемо до сваког иноватора, сваке паметне и храбре главе и сваког предузетника у нашој земљи да би нам помогли да заједно развијамо економију и технологију Србије“.

Посетиоци су овом приликом могли да чују и о првом нишком програму акцелерације – Launcher, који је намењен стартапима у раној фази развоја, појединцима, тимовима и привредним субјектима, а који спроводи Научно-технолошки парк Ниш уз финансијску подршку компаније Фази и Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Дани науке и иновација у оквиру пројекта „Србија, земља науке, земља иновација“ омогућавају посетиоцима свеобухватни приступ информацијама везаним за програме подршке, изворе финансирања, пореске олакшице, ресурсе и инфраструктуру истраживачког и иновационог екосистема који су стално доступни у оквиру релевантних институција. Додатно, кроз демонстрацију подржаних иновативних решења и научних резултата, присутни имају прилику да на примерима добре праксе открију пут од идеје до реализације.

Галерија
Погледајте још вести