Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић учествовала на панелу Каква је будућност науке и иновација у Европи на Универзитету Харвард

12. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић учествовала је на панелу под називом Каква је будућност науке и иновација у Европи, који је део 10. Конференције о Европи на Универзитету Харвард

,,На панелу смо разговарали о позицији Европе као континента на глобалној мапи иновација, развоја стартап екосистема и науке, као и технолошког развоја, како се Европа позиционира на глобалној мапи, како се позиционира у односу на Сједињене Америчке Државе. Наравно, искористили смо прилику да покажемо да је Србија препознала биотехнологију и спој биотехнологије и информационих технологија као један од видова будућег развоја наше економије, наше науке и нашег иновационог екосистема. Представили смо пројекат БИО4 Кампуса и мислим да је то било једно врло лепо освежење за све који су били присутни на овом панелу јер нас је сачекала врло позитивна реакција. Мислим да су моје колеге са панела из Француске и Велике Британије на неки начин изненађени оним што чини Србија и препознали су ову нашу иницијативу као јако добар модел укључивања у глобалне токове и глобалну трку технолошког развоја“, нагласила је министарка др Беговић.

,,Сигурна сам да кроз БИО4 Кампус и кроз све промене и трансформацију нашег научног и у будућности образовног система ћемо поставити трендове у сваком случају за регион, а зашто да не и трендове за ширу глобалну заједницу. Кроз добар пример се најбоље учи, јако много нас посла чека, треба нам много храбрости, али и на овом панелу смо показали да ни у Европи нажалост није тако сјајно. У многим областима Сједињене Америчке Државе као један велики иновациони екосистем имају велику предност. Идентификовали смо моменте као што су правна регулатива, финансијски екосистем, па чак и културолошки ефекат, који се тичу недостатка предузетничког духа, који у Сједињеним Америчким Државама са друге стране постоји, као што постоји и одсуство страха од тога да ће вам можда пропасти компанија јер без проблема устају и крену даље како би основали нешто ново – то је оно што фали Европи“, рекла је др Јелена Беговић.

Саговорници др Беговић на панелу били су бивши државни министар за универзитете, науку, истраживање и иновације Уједињеног Краљевства Џо Џонсон и руководилац Сектора за општу медицину компаније Sanofi Оливиjе Божило. Панел се реализовао у просторијама Форума Џона Кенедија, који је познат по приређивању дијалога о политици, јавној служби и релевантним пословима.

“Задовољство ми је што се данас срећем са госпођом Јеленом Беговић и што разговарамо о положају Европе као актера на пољу науке и иновација. Европа се данас суочава са реалним изазовом у погледу продуктивности и што више заједно радимо као земље у Европи више ћемо сарађивати и омогућити нашим научницима да стварају, а нашим земљама да прате најновија открића, као и да свим нашим заједницама обезбеде просперитет и  добробит. Зато је велика ствар што сам добио прилику да заједно са министарком данас будем на Харварду“, рекао је бивши државни министар за универзитете, науку, истраживање и иновације Уједињеног Краљевства Џо Џонсон.

„Са великим задовољством учествујем у раду панела заједно са Јеленом Беговићем и Џоом Џонсоном како бисмо разговарали о науци у Европи. Знате да међу Сједињеним Америчким Државама и Кином Европа мора да направи искорак у науци, да се врати истраживањима и да се истакне као лидер у овој области. Од критичне важности за будућност је не само радити у фармацеутској индустрији ради истраживања, већ и ради пацијената које можемо лечити у будућности“, истакао је руководилац Сектора за општу медицину компаније Sanofi Оливиjе Божило.

Галерија
Погледајте још вести