Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић отворила 20. Међународну научну конференцију „Човек и радно окружење – SEMSIE“

07. Децембар 2023.

Фото: НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, отворила је 20. Међународну научну конференцију „Човек и радно окружење – SEMSIE“, која се одржава 7. и 8. децембра на Факултету заштите на раду, Универзитета у Нишу

Конференција окупља велики број стручњака из целог света, а министарка је све присутне поздравила видео поруком.

„Поздрављам вас испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Мислим да је тема о којој говорите на конференцији од 19. века, посебно у 20. веку постала јако битна док је у 21. веку са развојем нових технологија и концепата постала кључна, уколико говоримо о односу појединца и његовог радног окружења“ – поручила др Беговић. Она је истакла и то да технологије које се развијају невероватном брзином остављају траг и на радно окружење.

„Сама пандемија довела је до развоја нових концепата и односа између послодаваца и запослених. Данас је рад на даљину нова реалност. Имамо дигиталне номаде, као потпуно нови облик пословања и односа између послодаваца и запосленог. На такав начин развијају се нови софтверски алати, попут овог који управо сада користим док вам се обраћам. Радно окружење је кључно, то говорим и из личног искуства. Добра и здрава атмосфера омогућавају да људи дају свој максимум. Мислим да смо сви ми дужни да на свом радном месту допринесемо развоју таквог окружења“.

Министар др Јелена Беговић је свим присутним научницима пожелела срећу у раду, али је подсетила и на важност одрживог развоја Србије.

Присутнима су се обратили и декан Факултета заштите на раду у Нишу, проф.др Срђан Глишовић, проф.др Весна Николић, председник програмског одбора, проф.др Евица Јовановић, председник организационог одбора, али и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Универзитета у Нишу, али и професори из Бугарске и Северне Македоније. На свечаном отварању наступио је и Женски академски хор Студентског културног центра из Ниша.

„Глобални проблеми попут енергије, безбедности хране, демографског раста, климатских промена, природних катастрофа, сиромаштва и слично, само су истакли важност интердисциплинарних, мултидисциплираних и трансдисциплинарних истраживања. Промене у образовном систему требало би посматрати као процес усмерен ка будућности, који треба обухватити све сегменте образовног система, посебно у области професионалног образовања инжењера заштите на раду, заштите животне средине и противпожарне безбедности“ – изјавили су на Факултету заштите на раду у Нишу.

Они истичу и то да ова конференција има за циљ да покрене мултидисциплинарна истраживања различитих питања и проблема безбедности на раду и животне средине.

Међународна научна конференција „Човек и радно окружење – SEMSIE“ има за циљ окупљање научника, истраживача и стручњака ради размене њихових знања и истраживачких резултата у области безбедности на раду, заштите животне средине и одрживог развоја, односно пружање интердисциплинарне платформе за дискусију о иновацијама и трендовима који обухватају теме конференције.

Галерија
Погледајте још вести