Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић одржала уводно обраћање на панелу у оквиру 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку

09. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић одржала је уводно обраћање на панелу Жене у науци у успону: лидерство у бизнису и економији у оквиру 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку поводом 9. Међународног дана жена и девојчица у науци

,,У самом срцу дипломатских односа лежи трансформациона моћ сарадње. Жене лидери се истичу у стварању и јачању међународних партнерстава, која се протежу изван геополитичких граница како би подстакле везе које доприносе глобалном напретку. Један од најзначајнијих ефеката водеће улоге жена у науци је инспирација и мотивација које пружају будућим генерацијама. Дозволите ми да се овде осврнем на свој лични развојни пут током кога сам после 24-годишње каријере у науци прешла у област политике и међународних односа. Иако на први поглед изгледају неспојиве, схватила сам да се све своди на визију и страст“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић током свог говора на панелу у оквиру 78. Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку и додала:

„Размишљајући о сопственим искуствима, признајем да су постојали изазови са којима сам се суочавала као жена у својој каријери, међутим, никада их нисам сматрала непремостивим препрекама. Одрасла у породици где су жене генерацијама ишле за својим каријерама, и у друштву где је родна равноправност била израженија, кренула сам храбро напред са одлучношћу и отпорношћу. Пратила сам своју страст за истраживањем, од снова да будем археолог до постизања статуса молекуларног биолога, и након 15 година истраживања у лабораторији, на крају сам водила један престижни институт у мојој земљи.“

Поздравно обраћање на панелу имао је Његово краљевско височанство принц Аднан Ел Хашемајт, а затим су уследила уводна обраћања министарке др Јелене Беговић и Његове екселенције Зенона Муконгоа Нгеја, сталног представника Демократске Републике Конго при Уједињеним нацијама.

„Веома ценимо чињеницу да Србија прати науку и технологију, као и једнакост у образовању и унапређењу жена и девојака у науци. Најважнији изазов који смо уочили широм света јесте заправо примена ових идеја и програма. Многи програми о којима расправљамо у Уједињеним нацијама у контексту развоја младих девојака у образовању и науци заправо се ни не спроводе на начин на који би допринели развоју девојака у овој области и који би им пружили могућности да оне себе сагледају као будуће лидерке. Други изазов је финансирање. Нема финансијског улагања. Један од главних проблема је да финансирање ових програма није на листи приоритета учесника у креирању политике нити влада. Најважнија ствар коју посматрам као изазов јесте чињеница да је женама потребна стварна слобода да делују и да обављају послове у областима које оне воле, а не у областима које ми желимо да им доделимо. Управо је то оно што је најважније“, рекao је Његово краљевско височанство принц Аднан Ел Хашемајт.

„Посебан осврт је био на природним наукама и на инжењерским наукама, а водила се једна врло жива дискусија поводом тога како мотивисати младе девојке да се окрену СТЕМ-у, односно, природним наукама, инжењерству и математици као њиховим каријерама. Слушајући жене из целог света које су биле присутне на оваквој конференцији, нисмо ни свесни колико смо понекада у предности у односу на остале јер имамо висок проценат жена које се одлучују да упишу ове области, који износи чак 47 одсто. Наше девојчице имају слободу избора да студирају оно што желе и имају снагу да препознају да јесте будућност у науци“, закључила је министарка др Беговић.

Модератор панела Жене у науци у успону: лидерство у бизнису и економији био је заменик сталног представника Малте при Уједињеним нацијама господин Адам Куимизакис, а част да буду панелисти добили су госпођа Сандрине Нгалула Мубенга, др Белен Кариљо Ривас, др Хенри Брајс Ведлер, др Паола Мина Осорио и господин Бил Дајмонд.

Међународни дан жена и девојчица у науци се обележава 11. фебруара, а установљен је 22. децембра 2015. године на Генералној скупштини УН, са циљем подстицања жена и девојчица на бављење науком.

Галерија
Погледајте још вести