Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Беговић пружила подршку младим физичарима добитницима медаља на међународним олимпијадама: „Немојте да одустајете од науке“

29. Децембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић у згради Владе Републике Србије састала се са младим добитницима медаља на међународним олимпијадама из физике

Са министарком др Беговић упознали су се и разговарали добитници бронзаних медаља на Међународној олимпијади из физике у Токију Сава Тодоровић, Ђорђе Паројчић, Тадија Јелесијевић, Вук Хип и Тадеј Ристић, као и Анреј Поповић, ученик трећег разреда гимназије „Душан Васиљев“ у Кикинди, освајач златне медаље на Међународној олимпијади из савремене физике.

„Верујем да су вам родитељи дали велику подршку и ветар у леђа да идете овим изванредним путем којим сте кренули. Драго ми је што сте се посветили и одлучили да се бавите науком јер знам колика је то љубав и прелеп посао. Време у ком живимо науку ставља у све примарнији положај у друштву, зато немојте да одустајете од ње“, рекла је министарка др Беговић младим физичарима. „Ближи нам се крај године и поносна сам што улазак у 2024. годину обележавамо у знаку науке. Данас нам је тема физика и наши сјајни млади физичари из Крагујевца, Крушевца, Кикинде и Београда, а они су само потврда да у Србији има јако много талената и да морамо сви да их подржавамо и да им дамо шансу да буду сјајни будући научници, можда неки од њих чак и нобеловци. Кад видите колико су свестрани и паметни, стварно ми је пуно срце и заиста вреди да их сви заједно подржавамо“, изјавила је министарка др Беговић за присутне представнике медија.

Анреј Поповић, ученик трећег разреда гимназије „Душан Васиљев“ у Кикинди осврнуо се на свој изванредан успех и златну медаљу освојену у Сингапуру на Међународној олимпијади из савремене физике. „Штета што је било одржавано онлајн, па нисам и посетио Сингапур, али морам да кажем да је конкуренција била јака. Радила се квантна механика, теорија релативитета и слично, а било је доста престижних школа из целог света. Осећам се јако добро јер сам у групи амбициозних и паметних вршњака и задовољан сам због свог успеха, а примарни циљ за будућност ми је да студирам астрофизику на Математичком факултету“, истакао је Андреј Поповић.

Тадеј Ристић који је завршио Рачунарску гимназију у Београду, присетио се свог боравка у Токију и бронзане медаље коју је тада освојио на Међународној олимпијади из физике. „Било ми је задовољство да боравим у Токију, посетили смо разна интересантна места и упознали много паметних и стручних људи из разних држава, што је заиста вредно искуство. Свакако да је тешко такмичити се јер мора значајно да се вежба пре сваког такмичења и то захтева огроман труд. Пред такмичење се не вежба кампањски, морате читав период, читав низ година да будете у тој области, да се то знање таложи временом како бисте могли у једном тренутку да постигнете овакав успех“, закључио је Тадеј Ристић.

Галерија
Погледајте још вести