Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Годишњa конференцијa Платформе "Одрживи развој за све"

17. Новембар 2023.

Фото: НИТРА

Помоћница министра Ивана Вукашиновић испред Министарства науке, технолошког развоја и инвоација активно је учествовала на Годишњој конференцији "Одрживи развој за све", која је 15. новембра одржана у Београду

У својој презентацији Вукашиновић је нагласила кључне аспекте постизања циљева одрживог развоја у складу са Агендом 2030. Она је амбициозни оквир ове Агенде, који обухвата 17 циљева, а који се тичу бројних аспеката, од искорењивања сиромаштва до очувања животне средине, представила као неопходан водич за будућност Србије. "Агенда 2030 није само скуп амбиција. Она је стратешки императив за будућност Србије", нагласила је Вукашиновић.

Посебан нагласак стављен је на кључну улогу науке као катализатора за остваривање ових циљева одрживог развоја. Вукашиновић је истакла је значај иницијативе и подршке Републике Србије резолуцији "Међународна декада наука за одрживи развој, 2024-2033", усвојеној на Генералној скупштини УН. "Наша посвећеност Агенди 2030 одражава се и кроз подршку овој резолуцији, чиме се потврђује да је иницијатива Републике Србије широко препозната", додала је.

У изјави за медије, помоћница министра Ивана Вукашиновић нагласила је да је ова конференција поставила основу за трансформацију ка одрживој Србији и изразила уверење да је дошло време у којем ће наука бити препозната као кључни алат за постизање циљева одрживог развоја.

Конференција је настављена дискусијама о конкретним корацима ка одрживој будућности. Организацију конференције је водила Фондација Ана и Владе Дивац као кључни локални партнер у реализацији ове платформе, подржане од стране влада Швајцарске и Немачке, са имплементацијом од стране ГИЗ-а.

Галерија
Погледајте још вести