Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Експонати научно-истраживачких организација са поставке Републике Србије награђени на 66. Међународном сајму технике и техничких достигнућа

23. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Велика награда ,,Корак у будућност” за најуспешнији експонат додељена је Институту за испитивање материјала у Београду и Истраживачко-развојном институту Лола, док је Посебно признање Сајма технике за експонате који доприносе развоју технике припало Технолошко-металуршком факултету у Београду, Научно-технолошком парку Ниш, Институту за медицинска истраживања у Београду, Медицинском факултету у Београду, Институту за нуклеарну науку ,,Винча” и Научно-технолошком парку Чачак

У оквиру свечане церемоније доделе награда и признања на 66. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, експонати научно-истраживачких организација приказани на поставци Републике Србије у оквиру овог Сајма препознати су као веома значајни одлуком стручног жирија да им додели бројне награде и признања. Члан овог жирија био је и државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација проф. др Мирослав Трајановић.

“Овогодишњи Сајам превазишао је сва очекивања, како нас из жирија, тако и посетилаца. У великом броју веома интересантних и иновативних експоната имали смо част да истакнемо оне који ће нас заиста повести да заједно закорачимо у одрживу будућност”, истакао је проф. др Трајановић.

Великом наградом “Корак у будућност” за најуспешнији експонат награђени су експонат Грејна плоче за мерење топлотне проводљивости грађевинских материјала Институту за испитивање материјала у Београду, као и експонат Вертикални обрадни центар Лола ВМЦ4 Истраживачко-развојног института Лола.

Посебним признањима Сајма технике награђени су експонати Технологија производње функционалног пива обогађеног фенолним једињењима из семенки грожђа Технолошко-металуршког факултета у Београду, 3Д магнетна камера стартапа ИРЦ Сенс д.о.о. из НТП-а Ниш, као и Дијететски суплемент на бази грожђа добијеног из отпадне кланичне крви у стабилизованом стању Института за медицинска истраживања у Београду.

Такође, овим признањем награђени су и експонати Примена система проширене реалности у медицини Медицинског факултета у Београду, Антибактеријска маска за мобилне телефоне Института за нуклеарне науке “Винча”, као и Едукативни робот Призма, чланице НТП-а Чачак Призма наука и иновација.

Сајам технике и техничких достигнућа у Београду, престижна манифестација која окупља водеће стручњаке, иноваторе и љубитеље технологија из целог света, ове године одржава се по 66. пут и траје од 21. до 24. маја. Република Србија, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство туризма и омладине имају свој наступ у Хали 2Б и 2Ц Београдског сајма, а поставка носи назив „Играј за човечанство! Наука за све / Закорачи у одрживу будућност“.

Погледајте још вести