Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Државни секретар Министарства проф. др Трајановић представио портал отворене истраживачке инфраструктуре

07. Децембар 2023.

Фото: Ненад Михаиловић (Танјуг) / НИТРА

Државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација, професор доктор Мирослав Трајановић, представио је данас заједно са Маријом Гњатовић, директорком Института за примену нуклеарне енергије у Научно-технолошком парку Нови Сад портал отворене истраживачке инфраструктуре, истичући да је циљ науке не само стварање научних радова, већ и претварање научних решења у иновативне производе и процесе у чему ће портал бити од велике помоћи

„Уколико млади стартап има потребе за одређеном специфичном опремом и услугом која се пружа њеним коришћењем, може је пронаћи на порталу, прегледати доступне услуге, услове под којима је може добити, па чак и договорити датум и услове за пружање услуге директно преко портала“, рекао је проф. др Трајановић.

Директорка Института за примену нуклеарне енергије Марија Гњатовић, једна је од корисница пилот верзије портала отворене истраживачке инфраструктуре који ће ускоро бити пуштен у рад. Она је истакла је да је портал врло једноставан за коришћење и изузетно значајан за целокупну научно-истраживачку заједницу.

„Овај вид научно-истраживачке структуре може имати значајан утицај, будући да нам омогућава да нас други лако пронађу и олакшава наше активности. Верујемо да ће нам ова платформа помоћи да боље искористимо опрему коју већ поседујемо“, изјавила је Гњатовић.

Циљ успостављања портала отворене истраживачке инфраструктуре је повећање видљивости и доступности опреме и услуга у научно истраживачким организацијама, те максимално искоришћење опреме и њен комерцијални ангажман, како за потребе државног, тако и приватног сектора.

Кроз стварање портала отворене истраживачке инфраструктуре, формира се онлајн база података о врсти и стању опреме унутар научно-истраживачких организација. Ово омогућава институцијама да презентују своју постојећу истраживачку инфраструктуру и пружене услуге, док државне и приватне организације путем портала могу пронаћи услуге засноване на истраживачкој инфраструктури и информисати се о условима добијања тих услуга.

Такође, успостављањем портала омогућава се праћење ефикасности коришћења постојеће истраживачке инфраструктуре, пружајући јаснији увид у стварне потребе за новом опремом.

Стварањем портала отворене истраживачке инфраструктуре, научна опрема и услуге које могу понудити научно-истраживачке организације постављају се на располагање привреди. Осим пружања стручних услуга у одређеним областима, привредни субјекти путем овог портала добијају приступ опреми потребној за развој и тестирање иновативних производа, технологија и услуга, чиме се остварује максимално искоришћење ресурса како научно-истраживачких организација, тако и компанија, постижући значајне резултате у њиховом процесу раста и позиционирања на тржишту.

Галерија
Погледајте још вести