Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић: Унапређујемо сарадњу са кинеским научним, иновационим и истраживачким центрима

12. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Србије у склопу своје посете Кини остварило је значајне кораке у јачању сарадње и размене искустава са кинеским партнерима

Делегација Министарства имала је прилику да посети истакнуте кинеске институције и успостави важне контакте у области науке, технологије и иновација.

Током посете Пекиншком институту за геномику Кинеске академије наука у Пекингу, делегација је имала прилику да се упозна са начином рада Националног центра за податке о геномици, важном центру за анализу генетских података и биоинформатику, приликом чега је договорена сарадња између српских и кинеских научника. “У питању је биоинформатички центар у којим је запослено 120 биоинформатичара који се баве различитим областима примене података добијеним путем секвенцирања ДНК, и то у пољопривреди, биомедицини и у очувању биодиверзитета и заштити животне средине”, објаснила је др Беговић. “Договорили смо да се успостави контакт између Центра за секвенцирање и биоинформатику у Београду и њиховог центра како би се истраживачи срели, размењивали своје знање и заједнички наставили да унапређују ову врло обећавајућу област”, закључила је др Беговић.

Делегација се сусрела и са представницима Кинеске националне свемирске администрације (ЦНСА). “Имали смо прилику да разговарамо са челним људима ове организације, као и да се упознамо са плановима, активностима и пројектима на којима Кина ради у области истраживања свемира. Српске институције попут Астрономске опсерваторије су врло добро етаблиране на међународном нивоу, тако да постоји простор за сарадњу у домену истраживања свемира, као и у коришћењу сателитских снимака у превенцији поплава или сличних природних катастрофа”, навео је државни секретар Вукашин Гроздић.

Делегација је такође посетила Zhongguancun Life Science Park у Пекингу, који је постао значајно место окупљања стартап компанија у области биотехнологије и биомедицине. Министарка Јелена Беговић изразила је интересовање за тамо развијен модел подршке овим компанијама у раној фази развоја. “Ове стартап компаније су у фази ране инкубације, што значи да покушавају да се пробију на тржишту са новом идејом”, наводи др Беговић. “Оно што је посебно интересантно је да велики број стартап компанија које раде у овом парку оријентисано на биотехнологију, односно биомедицину. Из овог парка излази широк дијапазон производа, укључујући и различите машине које се могу примењивати у биомедицини, различита медицинска средства, биолошки лекови, па чак и козметички производи”, навела је др Беговић.

Министарка др Јелена Беговић истакла је да је основни циљ посете био јачање сарадње у области науке. “Посетили смо велики број центара који нам отварају нова врата за даље унапређење сарадње између научника у Кини и научника у Србији, између осталог у областима истраживања свемира, анализе великих података, вештачке интелигенције, биотехнологије и биомедицине”, закључила је др Беговић.

Погледајте још вести