Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије активно учествује на 27. сесији Комисије за науку и технолошки развој у Женеви

15. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка др Јелена Беговић учестововала је на министарском округлом столу на 27. сесији Комисије за науку и технолошки развој у Женеви чија је тема ,,Улога науке, технологије и иновација у јачању Агенде за одрживи развој 2030 и смањењу сиромаштва у време мултиполарних криза: ефекгивна испорука одрживих, отпорних и иновативних решења“

Она је нагласила да је Србија доследно показивала своју посвећеност промоцији значаја науке како на националном, тако и на међународном нивоу, препознајући је као кључни фактор развоја и напретка.

„Док се друштво у ком живимо бори са турбулентним и несигурним временима постаје очигледно да наша колективна посвећеност да користимо моћ знања, иновација, науке и надасве колаборације може да се изједначи са потребом да достигнемо циљеве одрживог развоја. Агенда за одрживи развој 2030 је наш траг који остављамо за бољи свет, наглашавајући амбициозне циљеве који ће користити да савладамо највеће глобалне изазове, као што су сиромаштво, неједнакост, климатске промене, пандемије, али такође и одржавање мира. Пут ка достизању ових циљева пун је препрека и у овом тешком моменту показује се права вредност научних сазнања, технологије и иновација, које уливају наду у бољу будућност за све“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић током свог обраћања.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије представља Републику Србију на 27. сесији Комисије за науку и технолошки развој, која се одржава у Женеви од 15. до 19. априла 2024. године.

Сваке године, Комисија има два приоритетна тематска подручја, а за 27. сесију то су: подаци за развој и глобална сарадња у науци, технологији и иновацијама за развој. Комисија ће такође прегледати напредак у имплементацији и праћењу исхода Светског самита о информационом друштву на регионалном и међународном нивоу и чути презентације о тренутним прегледима политика науке, технологије и иновација.

Помоћница министра Ивана Вукашиновић такође је активно учествовала на панелу високог нивоа о глобалној сарадњи у научном, технолошком и иновативном развоју. Она је говорила о ефикасној испоруци одрживих и иновативних решења у складу са циљевима Агенде за одрживи развој 2030.

Присуство делегације Републике Србије на 27. сесији Комисије не само што показује посвећеност земље научном развоју, већ и доприноси јачању међународних веза и размени идеја. Учешће Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије у овој сесији доприноси глобалним напорима за постизање циљева одрживог развоја, истовремено унапређујући позицију Србије као партнера глобалне заједнице.

Галерија
Погледајте још вести