Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација боравила у радној посети кинеском граду Шангају

11. Септембар 2023.

Фото: НИТРА

Државни секретар Вукашин Гроздић је изјавио да је на позив Министарства науке Кине и Града Шангаја делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација боравила у овом кинеском граду

"У Шангају постоји изузетно посвећена заједница која ради на ширењу научно-технолошких паркова, као и на технолошком трансферу", рекао је г. Гроздић. "Имали смо сјајну прилику да се колегама из Кине и Шангаја разговарамо о томе како да организујемо и развијамо нашу иновациону инфраструктуру, као и да заједнички сагледамо простор за потенцијалну будућу сарадњу на научним пројектима", рекао је он.

Делегација је имала прилику да посети World EXPO музеј. "Видели импресивну колекцију која ће нам свакако послужити као инспирација у даљој организацији ЕXPO2027 специјализоване изложбе која ће бити одржана у Београду", рекао је државни секретар Вукашин Гроздић. "Састали смо се и са заменицом градоначелника Шангаја задуженом за науку. Добро је да градови препознају значај иновација и науке и да на овом нивоу постоји посебан секретаријат који се бави науком и иновацијама, што доприноси како бољем животу грађана, тако и економском просперитету града, те се надам да ћемо и у Србији имати прилику да видимо градове и општине који у своје организационе структуре уносе помоћнике и секретаре за науку и иновације", навео је Гроздић.

Делегација је такође посетила Биотехнолошки парк Џанђанг медицинске долине, као и иновационо-технолошку зону NeoBay, где су из прве руке имали прилику да сведоче значају иновација и предузетништва за технолошки напредак.

Такође, помоћнице министра, др Марина Соковић и Ивана Вукашиновић, посетиле су шангајски Institute of Materia Medica. Ова посета је покренула важне дискусије и поставила темељ потенцијалној сарадњи у овој области. Др Марина Соковић и Ивана Вукашиновић су учествовале на Женском самиту, где је др Марина Соковић одржала истакнуто предавање о улози жена у области науке. Посебну пажњу привукла је презентована информација о томе да у Србији ради виећи број научника женског него мушког пола.

Државни секретар Вукашин Гроздић говорио је на церемонији отварања и главном форуму InnoMatch EXPO. Овај форум отворио је кинески министар за науку и технологију г. Ванг. "Србија је на добром путу, потребно је да наставимо са развојем научно-технолошких паркова, регионалних иновационих стартап центара, као и иновационих центара на универзитетима. То ће нам гарантовати већи број иновативних предузећа, стартап компанија и последично увећање бруто домаћег производа", закључио је Гроздић.

Галерија
Погледајте још вести