Opcije za osobe sa invaliditetom

Skip to main content

Prof. dr Trajanović govorio na konferenciji "Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo od startap nacije?"

11. Septembar 2023.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ambasada Izraela u Srbiji i Privredna komora Srbije (PKS) su danas uspešno organizovale konferenciju posvećenu stvaranju uslova za srpski inovacioni ekosistem, sa ciljem jačanja veza između Izraela i balkanskih zemalja pod nazivom „Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo od startap nacije?“, a na konferenciji je ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija govorio državni sekretar profesor dr Miroslav Trajanović

„Izrael je startap nacija, nacija koja ima najveći broj startapova po glavi stanovnika, čak 150 osnovanih startapova. U pitanju je jedan od najboljih rezultata na svetu“, naveo je profesor dr Trajanović prilikom svog obraćanja.

„To nije slučajno; to je takođe rezultat njihove politike ulaganja u nauku i istraživanja. Izrael je zemlja koja odvaja najveći procenat BDP-a za nauku, iznosi 5,4 procenta. Zaista sam srećan što ćemo od njih imati priliku da naučimo mnogo toga“, izjavio je profesor dr Miroslav Trajanović.

„Za nas je današnje predavanje veoma važno. Probaćemo da zajedno sa Ministarstvom za nauku naučimo što više i da primere iz prakse Izraela prenesemo I primenimo i kod nas. Hoćemo da čujemo šta je to što u praksi funkcioniše najbolje a koje su to greške koje bi trebalo da pokušamo da izbegemo“, rekao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan je rekao da saradnja Srbije i Izraela na polju tehnološklog razvoja još nije dostigla željeni nivo, ali da je želja stručnjaka iz Izraela da svoja znanja i iskustva iz oblasti inovacija prenesu u Srbiju i da se ona primene u našoj zemlji.

Vilan je istakao da je saradnja Srbije i Izraela sada dobra, pre svega sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja, kao i Privrednom komorom Srbije a naročito otkada je otvoreno predstavništvo PKS u Jerusalimu.

Program konferencije je bio usmeren na istraživanje sveta inovacija i podsticanje diskusija o izgradnji inovativnih ekosistema i organizacija. Ova uspešna konferencija predstavlja značajan korak ka unapređenju srpske inovacione scene i jačanju saradnje sa Izraelom, svetskim liderom u oblasti startapova i inovacija.

Galerija