Accessibility Tools

Skip to main content

Održana Konferencija prvi Deep Tech otvoreni Dan nauke 2024.

05. April 2024.

Foto: NITRA

Konferencija prvi Deep Tech otvoreni Dan nauke 2024., u formi sajamske izložbe, održana je 5. aprila 2024. godine, na Fakultetu inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu

Konferenciju su otvorili i obratili se učesnicima prorektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Vladimir Ranković, dekan Fakulteta inženjerskih nauka, prof. dr Slobodan Savić, dekan Prirodno matematičkog fakulteta, prof. dr Marija Stanić, državni sekretar, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, prof. dr Miroslav Trajanović, generalni direktor kompanije MAJND, Darko Đorić, koordinator Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu, Nemanja Jovičić i predsednik organizacionog odbora Konferencije prof. dr Fatima Živić, sa Fakulteta inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu.

Organizatori Konferencije, prof. dr Fatima Živić i prof. dr Nenad Grujović, sa Fakulteta inženjerskih nauka i prof. dr Boban Stojanović i prof. dr Ana Kaplarević Mališić sa Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, održali su kratka uvodna predavanja vezano za temu Konferencije: Šta je Deep Tech, Aditivine tehnologije i inovacije, Spinof kompanije – put od istraživanja do tržišta i Zašto je važna validacija istraživanja kod krajnjeg korisnika. Panelisti u debatnom panelu „Startapi da ili ne?“, dr Vesna Rašković Depalov, EEN Srbija - BINS, Novi Sad, dr Nevena Mihailović, osnivač firme HerbaLab kozmetika i naučni saradnik u Institutu za hemiju Prirodno matematičkog fakulteta i koordinator Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu, Nemanja Jovičić, diskutovali su sa učesnicima konferencije komercijalizaciju istraživanja, intelektualna prava svojine, iskustva i izazove osnivača startapova i mogućnosti Inovacionog inkubatora Univerziteta u Kragujevcu za podršku timovima.

Svoja istraživanja i projekte, u formi eksponata, postera i virtualnih prezentacija, prezentovalo je više od 90 istraživačkih grupa, uključujući dva tima đaka iz srednjih škola i nekoliko studentskih timova, kao i veći broj kompanija koje sarađuju sa istraživačima Univerziteta u Kragujevcu. Predstavljene su različite aktuelne oblasti istraživanja. Konferenciju je posetilo je više od 500 posetilaca koji su imali priliku da razgovaraju sa istraživačima i uspostave kontakte za dalju saradnju, uključujući i studente, kao i posetu većeg broja učenika iz tri srednje škole.

Konferenciju prvi deep tech otvoreni Dan nauke 2024. su zajednički organizovali Fakultet inženjerskih nauka i Prirodno matematički fakultet, Univerziteta u Kragujevcu, kao prvu naučnu konferenciju takvog koncepta u Srbiji, sa ciljem promocije nauke, istraživanja, međusobnog upoznavanja i umrežavanja istraživača i istraživačkih grupa i promocije nauke studentima i učenicima srednjih škola, pa je ove prve godine, najveći broj istraživača bio sa Fakulteta inženjerskih nauka i Prirodno matematičkog fakulteta, ali i sa Filološko umetničkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta medicinskih nauka i Instituta za informacione tehnologije, Univerziteta u Kragujevcu, pored većeg broja učesnika iz kompanija koje aktivno sarađuju sa istraživačima sa Univerziteta u Kragujevcu na rešavanju realnih problema.

Veoma uspešna naučna Konferencija, sa učešćem većeg broja mladih istraživača i potencijalnih novih istraživača pokazala je da je novi koncept prezentacije naučnih radova odlično prihvaćen od mladih koji su aktivno učestvovali tokom održavanja cele Konferencije. Poseban doprinos Konferenciji dalo je učešće tima „Lego musketari“ iz Prve kragujevačke gimnazije, šampioni programiranja Lego robota koji su osvojili prvo mesto na finalu Lego lige održanom u Sloveniji i plasirali se za Otvoreno svetsko prvenstvo koje treba da bude održano na Floridi.